Praatje met plantje in Noordscheschut

Niet alleen het weer was zonnig op dinsdag 18 maart. Ook de mensen aan de Boogerdweg waren vrolijk. Het was tijd voor het jaarlijkse Plantje/Praatje van de gemeente Hoogeveen. Deze keer liepen mensen uit het Smederijenteam en van Plaatselijk Belang door Noordscheschut om te horen hoe het is om hier te wonen. Het werd een gezellige middag met mooie gesprekken.

Drie mensen voor een huisdeur met een plantje in de handen

Tijd voor een praatje

“Elk voorjaar gaan we een buurt, wijk of dorp in”, vertelt wethouder Jeroen Westendorp: “We bellen aan bij elk huis en hopen dat bewoners tijd hebben voor een praatje met ons. Wat er leeft onder de mensen, dat is wat we graag horen. Hoe is het om hier te wonen? Waarover ben je tevreden? En wat zou je graag veranderen? Wij krijgen door die gesprekken een goed idee van wat er goed gaat, en wat wel beter mag.” En om iedereen te bedanken, krijgen de mensen een plantje.

Samen voor de bewoners van Noordscheschut

De wethouder doet het Plantje/Praatje niet in zijn eentje. Samen met hem gaan er mensen langs de deuren van verschillende organisaties die er zijn voor de mensen. Deze keer waren dat:

  • Mariëlle Salomos en Judith Bos van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWWH)
  • Arno Hiele en Geke Houwing, wijkagenten
  • Yvette Tichelaar van Plaatselijk Belang
  • Gerda Bolding, wijkbeheerder
  • Alinda Potze, jongerenwerker
  • en onze wijkconsulent Gea namens Domesta

De meesten van hen horen bij het Smederijenteam van Noordscheschut.

Plannen smeden is plannen maken

Elke wijk en elk dorp dat hoort bij Hoogeveen, heeft zo’n Smederijenteam. Jeroen legt het uit: “De naam is niet voor niets zo gekozen. Als bewoner van onze gemeente krijg je de kans om plannen te bedenken voor je eigen buurt. Je mag dus plannen ‘smeden’, ons daarover vertellen en dan kijken we samen of we het kunnen uitvoeren.” Het gaat dan om de plannen die best makkelijk zijn om uit te voeren. Misschien wil je wel een feest organiseren in de wijk. Of willen jongeren iets opzetten om bij elkaar te komen. Maar ook als er iets nodig is om met mensen samen een wekelijks eetclubje te kunnen regelen. De wethouder noemt het de ‘korte klap-ideeën’. En de hele grote plannen, waarvoor veel geld nodig is en waarover veel mensen moeten meepraten? Die mag je natuurlijk ook aanmelden. Maar dan gaat het op een andere manier. In de Smederijenteams zitten de gemeente, woningcorporaties, SWWH, handhaving, politie en wijkbeheer. Plaatselijk Belang was er op deze dag ook bij, een fijne samenwerking.

Wonen op Schut

Aan de Boogerdweg valt 1 ding op: veel van de mensen wonen er al een hele tijd. “Het is hier al meer dan 50 jaar prima wonen”, vertelt 1 van de bewoners. Er is wel wat veranderd in de straat. Sinds 3 jaar staan er nieuwe huizen aan de overkant van de weg. Die hebben maar 1 woonlaag en het ziet er allemaal netjes uit. Dat vindt iedereen wel fijn. In 1 van de gesprekken gaat het over meer groen langs de weg. Gea maakt er meteen een aantekening over: dat gaat ze regelen. Er komt een vraag over de stoep, die niet helemaal gelijk ligt. En het is wel tijd om de achterpaden aan te pakken. Daarop weet Gea raad: “Ik denk dat we dat heel goed met elkaar samen kunnen doen. Ik ga overleggen of we samen met het Smederijenteam en de bewoners een opruimactie kunnen regelen. Samen knappen we het op.” Ook vertelt iemand dat ze blij is met de inzet van het Smederijenteam voor het dorp: “Daar kun je bij terecht met je verhaal. Ik merk dat ze goede dingen doen, ook voor jonge mensen.” Eigenlijk vindt iedereen het prima wonen, hier op Schut.

Eigen inzet

Judith vertelt dat het niet alleen komt door het team, dat dingen hier goed gaan: “Ik ben ook onder de indruk van de eigen kracht van de mensen in het dorp. Er is echte Naoberschap.” De inwoners doen dus veel samen en voor elkaar. Intussen hebben de mensen aan de Boogerdweg allemaal een plantje. Of er staat er 1 voor de deur, met een briefje erbij. De gesprekken waren mooi en alles wat is gezegd, is opgeschreven. Nu is het aan het Smederijenteam om hiermee bezig te gaan en te kijken wat er gedaan kan worden.

Dit artikel verscheen op domesta.nl.